Bli din egent løgndetektor

Etter å ha vært i et forhold i over 5 år har jeg lært å kjenne kroppsspråket og utrykkene godt. Det kan være en fordel når man tror vedkommende har lyvet. Tenkte å skrive ned hva kjennetegnene til det å lyve er. Jeg har hentet det meste fra nettet siden det står detaljert og i en veldig forståelig form. Dette er da ikke bare for å se om kjæresten har vært på fære, for det skjer ofte at den hvite «uskyldige» løgnen kommer i samtaler med kjente eller ukjente. Folk er rett og slett elendige til å lyve, man må bare lære seg triksene for å gjennomskue dem.  Use it carefully, en hvit løgn kan være til ens fordel noen ganger.
 
Øynene avslører:

- Første steg er å stille ufarlige spørsmål som: hvordan er mønsteret på putetrekket, eller hvilken farve har setene i bilen.
- Legg merke til øynene til vedkommende når de skal svare. For å svare på disse spørsmålene vil blikket gå opp til en av sidene.
Ganske enkelt for å hente frem bilder fra bildebanken i hjernen.
- Be vedkommende om å fortelle om drømmeferien.
- Nå skal vedkommende fantasere. Da går øynene opp i motsatt retning. Nå har du kartlagt hvilken vei blikket flytter seg når vedkommende
tenker på faktaopplysninger og når han eller hun henter informasjon fra sin egen fantasi.
- Hvis du så spør din kjære: Hvor var du mellom klokken 18 og 19 i går?
Da kan du ut fra hvilken retning blikket går for å se om han eller hun henter frem en fantasi eller om han fremkaller bilder fra gårsdagen.
Hvis blikket går til fantasisiden, vet du at det kommer en løgn.


? Vær likevel forsiktig med å beskylde partneren din for utsoskap.
 Det kan jo hende han var ute for å kjøpe en fin gave til deg.

Det er viktig å kjenne folks naturlige kroppsspråk for å vite om de lyver.

Men det er ikke så enkelt at man vet at noen lyver hvis blikket går til "fantasihjørnet".
Det kan også være at vedkommende ikke husker helt, og må tenke seg om for å sette sammen bruddstykker fra hukommelsen til en logisk helhet, sier hun.

Du kan øve deg på å se det. Men da må du følge veldig nøye med, for noen av uttrykkene varer bare et brøkdels sekund.

? Du kan for eksempel snakke veldig pent om en person, og bruke utelukkende rosende og positive ord, men ansiktet vil avsløre deg hvis du ikke kan fordra vedkommende. En liten rykning i leppen avslører deg. Når du trekker opp overleppen og blotter fortennene, som om to tråder ved neseroten trekker i overleppen, avslører du hva du egentlig føler for vedkommende, nemlig avsky. Hva som ligger bak krever grundigere undersøkelser selvsagt, derfor er det viktig å ikke trekke forhastede konklusjoner

Å lyve er krevende

? Det er skikkelig hjernegymnastikk å lyve, for den forklaringen du kommer med må passe inn i en vev av andres observasjoner og på en tidslinje.
Det krever faktisk så mye av hjernen at det ikke er kapasitet igjen til å klø seg på nesen, tromme med fingrene eller dra seg i håret.

Det er en utbredt misforståelse at de som lyver sitter urolig på stolen og egentlig viser tegn på at de vil flykte fra situasjonen.

? Nei, nei og atter nei. Han som sitter som en hjulvisp, han snakker sant.

- Det kommer også an på hvor viktig det er for den som lyver. Hvis det ikke betyr så mye, vil det være vanskeligere å avsløre.
Men er det helt eksistensielle forhold som står på spill, som tap av ekteskap eller oppsigelse på jobb, så vil kroppsspråket være mer avslørende, forteller hun
Det finnes mange kjerringråd og myter om hvordan man avslører løgnere. Stamming, bryte øyekontakten, stirre opp og til siden eller for mange detaljer i sin bortforklaring, er alle klassiske eksempler.


- Villedende

Faktum er at de fleste av disse holdepunktene er villedende. For eksempel finnes det ikke fnugg av vitenskapelig bevis for at det å bryte øyekontakten betyr at noen juger.
Det samme gjelder stamming og det å sitte urolig. 
Har du mistanke om at håndverkeren din forteller en (litt for) tilforlatelig historie, sjefen oppholder deg med 

godprat når det gjelder en lovet lønnsforhøyelse eller kjæresten skjuler et sidesprang, men hvordan kan du være sikker?

Enkelte er notoriske løgnhalser som lyver deg rett opp i ansiktet uten å blunke. Likevel er det mulig å ta dem på fersken.

 

- Lys stemme

Stemmeleie er trolig den mest pålitelige indikatoren. Løgnere går opp en oktav eller to. Når de tar en skikkelig spansk en, vil stemmeleiet stige for så å falle tilbake til normalen når de igjen snakker sant. Hvis en kompis hardnakket benekter at han har lagt an på dama di eller en kollega på det sterkeste benekter at han gikk bak ryggen din for å få akkurat den forfremmelsen du siklet på, lytt til stemmen deres. Hever den seg straks de bedyrer sin uskyld, er muligheten stor for at de juger så det renner av dem.

- Innviklet forklaring

Studier viser at det å holde tungen rett i munnen når man prøver å dekke over noe, er blant de sikreste tegnene på uærlighet.
Løgnere må tenke seg ekstra godt om fordi de må huske en oppdiktet historie eller finne på en underveis.

Dette punktet kan brukes i mange situasjoner. Mener du for eksempel at håndverkeren har gitt deg en tvilsom faktura, be ham om å spesifisere den.
Lyver han, blir det langt vanskeligere for ham å vri seg unna med utenomsnakk og sleipe forklaringer.

 


Løgnere har tendens til å ta flere pauser ? både før de besvarer spørsmål eller mens de prater. Ganske enkelt for at løgnhalser må tenke seg mer om for ikke å plumpe uti det med begge beina.


Noen av dere som har andre tips til et sikkert kjennetegn?
Håper noen av dere får nytte fra dette.

Kildehenvisining: ww.Klikk.no

"An apple a day keeps the doctor away, but if the doctor is cute, screw the fruit"
(Ikke i sammenheng med innlegget, but who cares)

2 kommentarer

Lise

26.03.2014 kl.23:10

Har prøvd disse metodene, de funker i sykt mange tilfeller. Fin blogg :)

emilie nordtun eide

27.03.2014 kl.19:51

så sant det som er skrevet!

Julianne

28.03.2014 kl.15:47

emilie nordtun eide: : :D

Skriv en ny kommentar

Julianne

Julianne

21, Rana

Kontakt meg på mail: j.p.svendseen@gmail.com

Kategorier

Arkiv

hits